Rahimdeki Kist Belirtileri
11 Temmuz 2024

Rahimdeki Kist Belirtileri


Rahimdeki kistler, rahim içinde, dışında veya rahim duvarında hücrelerin birikmesi sonucu oluşabilir. Rahim kistlerinin neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Kist oluşumları, büyüklüklerine ve şekillerine göre değişiklik gösterebilir. Rahimde oluşan bazı kistlerin ur haline gelme olasılığı vardır. Bu ur oluşumları karında şişlik yaparak kişinin hamile görünümüne neden olabilir. Diğer yandan, bazı kistler ise iyi huyludur ve fark edilmeyecek kadar küçük olabilir. Bu kistler genellikle tesadüfen yapılan jinekolojik muayeneler sırasında tespit edilebilir.

Rahim Kistlerinin Belirtileri

Rahim kistleri, hastalarda farklı şekillerde belirtilere yol açabilir. Kistin boyutu, şekli ve tipi, belirtilerde farklılık yaratabilir. Rahimdeki kist belirtileri şunlardır:
  • Adet dönemlerinin uzaması
  • Sebebi belli olmayan kanamalar
  • Adet kanamasının aşırı şekilde olması
  • Karın veya kasık ağrısı
  • Rahimde baskı hissi
  • Cinsel birliktelik sırasında ağrı

Kist Oluşumunun Hormonal Etkileri

Kist oluşumu, östrojen hormonu tarafından olumlu yönde etkilenir. Gebelik döneminde oluşan ya da gebelikten önce var olan bir kist, bu dönemde büyüyebilir, ancak anne karnındaki bebek için bir tehlike yaratmaz. Menopoz dönemine ulaşan kadınlarda ise kistin kendiliğinden yok olduğu bilinmektedir.

Kistlerin Kanser Riski ve Tedavi Yöntemleri

Rahim kisti olduğunu öğrenen kadınlarda kistin kansere dönüşeceğine dair bir korku oluşsa da bu ihtimal oldukça düşüktür. Kist, şekline, sayısına, büyüklüğüne ve yarattığı şikayetlere göre başarılı bir şekilde ameliyat ile alınabilir. Bu ameliyat sırasında bazen rahmin tamamen alınması gerekebilir. Bazı vakalarda ise ameliyata gerek olmadan kist ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Kist genellikle kadının gebe kalmasına engel oluşturabilir. Adet düzensizliği yaratan kistler, doğum kontrol hapları ile kontrol altına alınabilir. Menopoz dönemine girmek üzere olan kadınlar için hormon ilaçları kullanılabilir, ancak bu tür ilaçların yan etkileri fazla olduğu için çok tercih edilmemektedir.

Ameliyat ve Takip Süreci

Kist, kişiye herhangi bir rahatsızlık vermiyorsa, ameliyat ile yalnızca kist alınarak rahim ve yumurtalıklar bırakılabilir. Kist alındıktan sonra hastada şikayetler devam ederse, rahmin alınması için ek bir ameliyat uygulanabilir. Ameliyat sırasında yumurtalıklar bırakılmışsa, östrojen hormonu salgısı devam eder. Rahim kisti olan hastalar tedavi olsalar bile düzenli kontrol altında olmalıdır, çünkü tekrarlama olasılığı oldukça yüksektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

aynur

29 Mayıs 2024 Çarşamba

Iyi geceler hocam benim altı santimlik kistim var en az ayda beş defa adet görüyorum buna ramen doktorum birşey yapmıyor takip ediyor ama bende hem kanama hemde kasık ağrısı cok var

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Aynur hanım, iyi geceler. Anladığım kadarıyla yaşadığınız durum oldukça rahatsız edici ve günlük hayatınızı olumsuz etkiliyor. Kist ve sık adet görme durumu kesinlikle ciddi bir durum ve bu belirtilerle başa çıkmak zor olabilir. Doktorunuzun takip etmesi önemli ancak bu süreçte kendinizi ifade etmekten çekinmeyin. Ağrılarınız ve kanamalarınız konusunda daha fazla bilgi vererek, başka bir tedavi seçeneği veya uzman görüşü talep edebilirsiniz. Sağlığınızı ön planda tutarak, ikinci bir görüş almak da her zaman iyi bir fikir olabilir. Kendinize iyi bakın!

2. Cevap
cevap

Deva

Merhaba, kist bulunması sizde adet düzensizliği ve kasık ağrısı gibi belirtileri ortaya çıkarmaktadır. Bu durum da mutlaka doktora gidilerek gerekli olan tedavi sürecine başlanmalıdır. Ayrıca bu süreç içerisin de sağlıklı bir şekilde beslenerek kendinizi yoracak işlerden uzak durmalısınız.

3. Cevap
cevap

Nogay

Kist oluşumu yumurtalıkları ve rahim bölgesini tetiklemektedir. Bu durum sürekli olarak kasık ağrısı yaşamanıza ve kanamalara yol açmaktadır. Hastalığınız daha fazla ilerlemeden uzman bir jinekoloğa başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca bu süreç içerisinde beslenmenize dikkat etmeniz ve ağır işlerden uzak durmanız gerekmektedir.

soru

Suzi

25 Mayıs 2024 Cumartesi

Benim de kist var ve 18 gün sonra ameliyat olucam ağrı yaptığı icin solid kist

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Suzi hanım, ameliyat öncesi yaşadığınız endişeleri anlıyorum. Solid kistlerin ağrı yapması oldukça yaygın bir durum. Umarım ameliyatınız sorunsuz geçer ve en kısa sürede sağlığınıza kavuşursunuz. Kendinize iyi bakın ve ameliyat sonrası dinlenmeyi ihmal etmeyin. Geçmiş olsun!

2. Cevap
cevap

Hud

Merhaba Suzi Hanım, kistler genellikle cerrahi yöntemlerle ortadan kaldırılmaktadır. Bunun haricinde çok az kist türü ilaçlarla ortadan kaldırılır. Tedavi edilmeyen kistler belirtilerle birlikte yaşamınızı oldukça olumsuz bir şekilde etkiler.

soru

Sevda

22 Mayıs 2024 Çarşamba

Kapalı ameliyat ile apandist ameliyatı oldum ameliyat esnasinda rahim.arka duvarında kist gördükleri söyledi doktorları 3/ yıllik evliyim.çocuk istiyoruz ama olmuyor kist çocuk oluşuna engelmi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sevda,

Öncelikle geçmiŞŸ olsun. Apandist ameliyatı sırasında rahim arka duvarında kist görülmesi endiŞŸe verici olabilir, ancak bu durumun çocuk sahibi olmanıza engel olup olmadığı kistin türüne ve büyüklüğüne bağlıdır. Kistler genellikle zararsızdır ve bazı durumlarda kendiliğinden kaybolabilirler. Ancak, bazı kistler tüp bebek tedavisi veya cerrahi müdahale gerektirebilir.

Doktorunuzla bu durumu detaylıca görüŞŸmenizi ve gerekli görüldüğü takdirde bir jinekolog veya üreme uzmanından da ikinci bir görüŞŸ almanızı öneririm. En doğru bilgi ve tedavi yöntemi için uzman bir doktora baŞŸvurmanız en iyisi olacaktır. Umarım en kısa zamanda sağlığınıza kavuŞŸur ve arzu ettiğiniz gibi bir çocuk sahibi olabilirsiniz.

2. Cevap
cevap

Cahide

Kist rahmin içi., dışı bazen de rahmin duvarında hücrelerin oluşması sonucu oluşabilir. Bu da hamile kalmaya engel oluşturur. Vakit kaybetmeden bir an önce bir doktora başvurun.

soru

Sevda

08 Mayıs 2024 Çarşamba

Merhaba benim annemin vajina da şişkinlik varmış ceviz büyüklüğünde gittikçe de büyüyor Muş bu ne olabilir annemin yasi 68 tesekkuler

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sevda,

Öncelikle annenizin bu durumu için endişelenmenizi anlıyorum. Annenizin yaşında vajinal bölgede oluşan şişkinlikler çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bu, basit bir kistten daha ciddi bir duruma kadar değişebilir. Örneğin, Bartholin kisti, vajina girişinde bir şişkinliğe neden olabilir. Aynı zamanda, diğer kist türleri veya tümörler de bu tür şişliklere yol açabilir. Kesin bir teşhis için annenizin bir kadın doğum uzmanına veya ilgili bir uzmana başvurması en doğru adım olacaktır. Doktor gerekli muayene ve tetkikleri yaparak uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. Annenize acil şifalar dilerim.

2. Cevap
cevap

Özdal

Sevda hanım annenizin yaşı bir hayli ilerlemiş durumda. Kimi hastalarda vajinal hastalıklardan kaynaklı; şişlik ve morluklar gözlemlenmiştir. Hastalığın tam olarak tanısını koyabilmek amacıyla uzman bir jinekoloğa muayene yapılması gerekir.

soru

sırın ayyıldız

15 Nisan 2024 Pazartesi

bende kıst var bazaen asırı gelıyor bazende aylarca gelmıyor cok sıkıntı cekıyorum boyu31 mm bır zararı olurmu

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sırın Ayyıldız,

Yaşadığınız durumu anlamak zorundayım. Kistlerin boyutları ve sıklığı bazen farklılık gösterebilir ve bu durum rahatsızlığa neden olabilir. Ancak, kistlerin zararlı olup olmadığını veya tedavi gerektirip gerektirmediğini belirlemek için bir uzmana danışmanız önemlidir. Boyut olarak 31 mm olan bir kist bazen ciddi olabilir, bazen de sadece takip gerektirir. Doktorunuzla görüşerek daha net bilgi alabilir ve uygun tedavi yöntemlerini değerlendirebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Belce

Merhaba , ay-yıldız hanım bendede kist vardı. Sürekli aç karnına soğan suyu kaynatıp içiyordum vede maydonoz sapını kaynatıyordum . Bir ay içinde kist de küçülme oldu , bazen ilaç yerine daha etkili şifalı şeyler yapıp kendi kendimizi tedavi edebiliriz. Kesinlikle soğan suyu çok faydalı denemenizi tavsiye ederim. Sonucu fark edersiniz.

soru

Gamze

13 Nisan 2024 Cumartesi

Adetim duzenli 15 sonra kahve rengi lekelenmem oldu 3 4 gun

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Gamze, kahverengi lekelenme bazen adet döngüsünün bir parçası olarak ortaya çıkabilir ve genellikle ciddi bir durum değildir. Ancak, bu tür lekelenmeler düzenli olarak devam ederse veya rahatsızlık veriyorsa, bir doktorla görüşmen iyi olabilir. Hormonal dengelerdeki değişiklikler, stres veya diğer sağlık sorunları bu tür lekelenmelere neden olabilir. Sağlıklı günler dilerim!

2. Cevap
cevap

Nâşid

Kahverengi halinde oluşan adet kanamaları her zaman için rahimde oluşan kistlere yorumlanmamalıdır. Ancak yine de doktorunuza danışarak bir sorun olması halinde erken tanı konulmasını sağlayabilirsiniz.Adet kanamasının düzenli olması güzel bir durum ancak beraberinde kahverengi kan gelmesi kist tehlikesi olmasa da başka hastalıkların belirtisi olarak karşınıza çıkabilir.

soru

Melike

12 Nisan 2024 Cuma

Ben 12 yasindayim 3 ay duzenli sekilde adet oldum fakat 3 ayimda ikikez oldum ve sonrasinda olmadim hic 6 aydan beri adet olamiyorum korkuyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Melike,

Endişelenmeni anlıyorum, fakat bu yaşlarda adet döngüsünde düzensizlikler yaşanması oldukça normaldir. Vücudun hala gelişim sürecinde olduğu için hormonların dengelenmesi zaman alabilir. Yine de, bu durum seni çok rahatsız ediyorsa bir kadın doğum uzmanına ya da aile hekimine danışmanı öneririm. Hem seni rahatlatabilir hem de gerekli kontrolleri yaparak sağlığınla ilgili herhangi bir sorun olup olmadığını belirleyebilirler. Sağlıklı günler dilerim!

2. Cevap
cevap

Emced

Geçmiş olsun Melike Hanım. Henüz düzensiz adetlerin yaşandığı bir dönemdesiniz. Bu konuda stres yaparak adetin daha da gecikmesine neden olabilirsiniz. Korkmanızı gerektirecek bir durum yok gibi. İçiniz rahatlamayacaksa eğer bir hekime başvurmanızı öneririm.

3. Cevap
cevap

Ilgım

Merhaba Melike Hanım, içerisinde bulunduğunuz yaş bayanlarda ergenliğin başladığı bir dönemdir. Bu dönemde adet durumları son derece düzensiz bir şekilde ortaya çıkar. Beslenmenize ve spor aktivitelerine düzen vermenizi tavsiye ederim. Herhangi bir şekilde tedirgin olmanıza gerek yoktur. Bunun için ileri ki aylarda yavaş yavaş adet düzeniniz yerine oturacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Böbrek Üstü Bezi Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Böbrek Üstü Bezi Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesinde Kist Belirtileri ve Tedavisi

Safra Kesesinde Kist Belirtileri ve Tedavisi

Kist Tedavisi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kist Tedavisi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kalsifikasyon Belirtileri ve Tedavisi

Kalsifikasyon Belirtileri ve Tedavisi

Anekoik Kist Belirtileri ve Tedavisi

Anekoik Kist Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Baker Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Baker Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kist Patlaması Nedir ve Nasıl Olur?

Kist Patlaması Nedir ve Nasıl Olur?

Güncel

Eklem Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Eklem Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Basit Kist Nedir?

Basit Kist Nedir?

Kist Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kist Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Karında Kist Belirtileri ve Tedavisi

Karında Kist Belirtileri ve Tedavisi

Parankimal Kist Belirtileri ve Tedavisi

Parankimal Kist Belirtileri ve Tedavisi

Memede Reaktif Lenf Nodu

Memede Reaktif Lenf Nodu

Synovial Kist Belirtileri ve Tedavisi

Synovial Kist Belirtileri ve Tedavisi

Omuzda Kist Belirtileri ve Tedavisi

Omuzda Kist Belirtileri ve Tedavisi

Folikül Kist Belirtileri ve Tedavisi

Folikül Kist Belirtileri ve Tedavisi

Kist Ameliyatı Sonrası

Kist Ameliyatı Sonrası

Boyunda Kist Belirtileri ve Tedavisi

Boyunda Kist Belirtileri ve Tedavisi

Parmakta Kist Belirtileri ve Tedavisi

Parmakta Kist Belirtileri ve Tedavisi

Testiste Kist Belirtileri ve Tedavisi

Testiste Kist Belirtileri ve Tedavisi

Araknoid Kist Ameliyatı

Araknoid Kist Ameliyatı

Sebase Kist Belirtileri ve Tedavisi

Sebase Kist Belirtileri ve Tedavisi

Rahimde Kist Belirtileri ve Tedavisi

Rahimde Kist Belirtileri ve Tedavisi

Kist Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kist Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Dermoid Kist Belirtileri ve Tedavisi

Dermoid Kist Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsakta Kist Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsakta Kist Belirtileri ve Tedavisi

Ağızda Kist Belirtileri ve Tedavisi

Ağızda Kist Belirtileri ve Tedavisi

Göğüste Kist Belirtileri ve Tedavisi

Göğüste Kist Belirtileri ve Tedavisi

Perinöral Kist Belirtileri ve Tedavisi

Perinöral Kist Belirtileri ve Tedavisi

Hidatik Kist Tedavisi

Hidatik Kist Tedavisi

Memede Kist Neden Olur?

Memede Kist Neden Olur?

Kemik Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Kemik Kisti Belirtileri ve Tedavisi