Rahimde Kist PatlamasıRahimde kist patlaması, yumurtalıklarda (over) oluşan kistlerin aşırı büyümesi sonucunda içerisindeki sıvının artması veya kistin yırtılması sonucu sıvının dağılması olarak tanımlanır. Tıbbi literatürde bu durum "over kist rüptürü" olarak adlandırılır. Kistin büyüklüğüne bağlı olarak belirtiler de değişkenlik gösterebilir. Küçük kistlerin patlaması genellikle belirti vermezken, büyük kistlerin patlaması ciddi belirtilerle kendini gösterebilir. Özellikle büyük kistlerin patlaması durumunda, batın içerisinde kanama meydana gelebilir ve bu durum kasık ve karın ağrısına neden olabilir. Aşırı kanama durumunda bayılma, bilinç kaybı ve şok gibi ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Önlem ve KontrolRahminde kist olduğunu bilen bireylerin düzenli olarak doktor kontrolüne gitmeleri önemlidir. Aksi halde kist, normalden çok daha büyük boyutlara ulaşabilir. Eğer kistiniz olduğunu biliyor ve düzenli kontrollerinizi yaptırıyorsanız, kist patlamadan önce ameliyat ile alınmasını talep edebilirsiniz. Baş dönmesi, bayılma, ani şoka girme ve kasık ağrısı gibi belirtilerle karşılaşıyorsanız, vakit kaybetmeden doktora gitmeniz önemlidir. Bu belirtiler, kistin patladığının işaretleri olabilir ve erken tedavi veya teşhis sağlık açısından hayati öneme sahiptir. TanıRahimde kistin patlayıp patlamadığını anlamak için doktorunuz ilk muayenede ultrason isteyecektir. Ultrason cihazı ile kistin durumu incelenir ve kist patlamışsa içerisindeki sıvının kan akımını kontrol eder. Kistin içindeki sıvı miktarı fazla ise tanı daha kolay konulabilir. Kist patlamamışsa, büyük boyutlara ulaşmış bir kist ameliyat ile alınabilir. TedaviPatlamış kistlerin tedavisi mutlaka hastane ortamında yapılmalıdır. Hastanın genel durumu değerlendirildikten sonra, durumu hakkında bilgilendirilir. Hastanın genel durumu iyi ise, gözlem altında tedavi uygulanabilir ve normal hayatına dönmesi için taburcu edilir. Eğer rahimde patlamış olan kist büyükse ve kişi büyük ağrılar, sancılar ve geçici bilinç kaybı yaşıyorsa, cerrahi müdahale gerekebilir. Operasyon sırasında patlamış ve kanamaya yol açmış kistin kanaması durdurulur. Kanama durdurulamıyorsa, kistin bulunduğu rahim ameliyat ile alınabilir. Bu yöntem nadir durumlarda uygulanır. Kanama durmaksızın devam ediyorsa, laparoskopi veya açık ameliyat yöntemleri tercih edilebilir. Bu durum hasta ve doktorun ortak kararıyla belirlenir. |
Benim bir komşum var birden bire aşırı derecede karnı ağrıdı ve hastaneye gitti. Doktorlar buna rahminde kist varmış ve patlamış demişler. Bu rahatsızlığın tedavisi nasıl oluyor anlatırsanız seviniriz.
Cevap yazMerhabalar Öncelikle geçmiş olsun komşunuzun yaşadığı rahatsızlık sadece ve sadece hastane ortamında anlaşılabilir bir rahatsızlıktır gereken muayene yapıldıktan sonra rahim bölümü alttan muayene ile kanamanın şiddetine göre belirlenir. Sonrasında doktorun belirleyeceği şekilde hastane ortamında tedavisi gerçekleştirilir hasta iyi bir durum gözetir se doktor tarafindan hastaya uyarilar yapilir ve taburcu edilir.
Merhaba geçmiş olsun. Patlamış olan kistin tedavisi kesinlikle hastane ortamında yapılmaktadır. Hastanın kontrollerinin düzenli yapılması ve takip altında olması sağlık açısından önemlidir. Hastanın ilk olarak genel durumuna bakılır. Ardından hastaya durumu ile alakalı bilgiler verilir. Eğer hastanın genel durumu çok iyi ise hastaya ilk önce gözlem ile tedavi uygulanması önerilir.