Kist, vücudun herhangi bir bölgesinde oluşan içi sıvı veya yağ dolu şişliklere verilen addır. İç organlarda, gözde, deride ortaya çıkabilecek oluşumların boyutu bazen bir misket kadar bazen ise bir portakal büyüklüğünde olabilir. Bazı kistler hastada ağrı veya başka şikayetlere yol açabilirken bazı kistler herhangi bir yakınımya neden olmadan kendiliğinden ortadan kaybolabilir. Kistlerin neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Ancak kanallarda sıvı birikmesi, hormonal bozukluklar, genetik rahatsızlıklar buna neden olabilir.
Kist bulunduğu bölgeye ve kistin durumuna göre farklı şekillerde ameliyat edilebilir. Enfeksiyonlar ve yaralanmalar kistin oluşum göstermesine zemin hazırlayabilir.
Böbrek Kisti:
Böbrek kistlerinde kanser ve böbrek yetmezliği olasılıklarının yakından incelenmesi gerekir. Böbrek kisti genetik veya genetik olmayan bazı hastalıklar nedeniyle oluşum gösterebilir. Böbrek kistleri laparoskopik ve robot cerrahisi ile ameliyat edilir.
Laparoskopik Cerrahi:
Böbrek kisti için cilt üzerinden 1 santimetreden daha ufak 3 adet delik açılır. Doktor açılan delikten içeri ufak özel bir kamera ve aletler yerleştirir. Bu kamera sistemi ile kistin durumu, kanser olasılığı kolaylıkla tespit edilebilir. Kistin içerisinde bulunan sıvı titizlikle boşaltılır. Kist duvarı çıkartılarak patolojik değerlendirmeye gönderilir. Eğer sonuç olarak kanser tespit edilmişse kansere yönelik cerrahi gerçekleştirilir.
Robot Cerrahisi:
Tıpkı laparoskopik cerrahi gibi ciltten 1 santimetreden daha küçük 3 adet delik açılır. Laparoskopik cerrahide yapılan işlemler aynı şekilde robot cerrahisinde de yapılır. Her iki yöntemde de hasta ameliyat olduğu gün veya ertesi gün evine gönderilir. Ameliyatlardan sonra hastaya 1 hafta istirahat önerilir.
Akciğer Kisti:
Akciğer kisti teşhisi edilirse ve kist çok ufaksa, hastada herhangi bir şikayete neden olmuyorsa ameliyata gerek duyulmaz. Kistin türüne bağlı olarak cerrahiye ihtiyaç duyulabilir. Akciğer kisti ameliyatı açık ameliyat veya kapalı ameliyat şeklinde yapılabilir.
Açık Ameliyat:
Kistin tespit edildiği akciğerden göğüs kafesi ve kaburga arasından kesi açılır. Kistin bulunduğu yere ulaşarak kist temizlenir. Kanama ve hava kaçağına karşı önlem almak adına bir dren koyularak kesi kapatılır.
Kapalı Ameliyat:
Kapalı ameliyatta kaburgalar arasına kesi uygulamadan 3 tane ufak delik açılır. Tıpkı açık ameliyatta uygulanan işlemlerin aynısı uygulanarak kist temizlenir.
Yumurtalık Kisti:
Yumurtalık kistinde yine kist herhangi bir yakınımya neden olmuyorsa cerrahiye ihtiyaç duyulmaz. Eğer kist ameliyatla alınacaksa genellikle laparoskopik cerrahi kullanılır. Laparoskopik cerrahinin uygun olmadığı hastalarda açık ameliyat tercih edilir.
Laparoskopik Cerrahi:
Cerrahi genel anestezi yardımı ile yapılır. Hastaya anestezi verdikten sonra göbek deliği veya kasıktan açılan ufak bir delik açılır. Açılan delikten özel aletler yerleştirilerek kistin bulunduğu yer dışarıdan görüntülenir. Kist bulunduğu yerden alınarak ameliyat tamamlanır. Laparoskopik cerrahi açık ameliyata göre hasta ve doktor için daha avantajlı ve güvenilir bir yöntemdir.
Kist Ameliyatı Sonrası:
Kist ameliyatı sonrası hastaların dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır:
- Ameliyat sonrası doktorun önerdiği ilaçları düzenli kullanmak.
- Yara bakımına dikkat etmek ve hijyen kurallarına uymak.
- Ağır kaldırmaktan ve fiziksel zorlanmalardan kaçınmak.
- Kontrol randevularını aksatmamak.
- Beslenme ve yaşam tarzına dikkat etmek.
Kist ameliyatı, kistin türüne ve bulunduğu bölgeye göre değişen yöntemlerle gerçekleştirilen önemli bir cerrahi müdahaledir. Bu süreçte hasta ve doktor işbirliği büyük önem taşımaktadır. |
Yumurtalıklarım da kist olduğu söylendi. Bu durum beni karın ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi bazı durumlar ile rahatsız ediyor. İlaç kullanıyorum ancak yeterli derece de etkisi olmadığı için ameliyat olmam gerekiyor. Bu ameliyat ileri de bana zarar verir mi ve kist ameliyatı yapılır iken başka rahatsızlıklar ortaya çıkarmı
Cevap yazMerhaba Mehre Hanım, yumurtalık kistlerinde birçok zaman bu kistler kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Ancak kist şiddeti büyük ise bu durumda ameliyat gerekebilir. Ameliyatta yumurtalar alınmaz ise ileride herhangi bir sorun karşınıza çıkmaz. Ancak bazen yapılan ameliyatlar sonrasında gebelik durumu ilk birkaç ay zorlaşmaktadır. Bazen de ameliyatın herhangi bir etkisi olmamaktadır.
Merhaba. Yumurtalık kistinde yine kist her hangi bir yakınmaya neden olmuyorsa cerrahiye ihtiyaç duyulmaz. Eğer kist ameliyatla alınacaksa genellikle laparoskopik cerrahi kullanılır. Laparoskopik cerrahinin uygun olmadığı hastalarda açık ameliyat tercih edilir. Laparoskopik cerrahi açık ameliyata göre hasta ve doktor için daha avantajlı ve güvenilir bir yöntemdir. Ameliyat başka rahatsızlığı tetiklemez.